Ajankohtaista

Suomen Palloliiton toimitilat valjastettiin osaksi isompaa työkulttuurin muutosta

Suomen Palloliitolla oli viime syksynä tiedossa isoja muutoksia tälle vuodelle: Helsingin ja Vantaan toimistojen väki oli muuttamassa liiton keskustoimiston tiloihin Urheilukadulle. Enemmän porukkaa jakaisi tilat jatkossa, mutta neliöitä ei ollut tulossa lisää.

Projektiksi ei muotoutunut pelkästään toimitilauudistus, vaan isompi työkulttuurin muutos ja sen myötä tilojen täysin uudenlainen hyödyntäminen. Uudistuksen mahdollisti se, että Jalkapallo-Säätiö halusi modernisoida omistamansa tilat, joissa Palloliitto on vuokralla.

Palloliiton henkilöstö mylläsi yhdessä ajatuksia tilojen tulevasta käytöstä


Palloliiton väki osallistui aluksi Pinto Designin järjestämään työympäristökyselyyn, jossa kartoitettiin nykytilannetta ja toiveita tilojen käytön suhteen. Pintolta pyydettiin ajatuksia siitä, mihin suuntaan tiloja voisi kehittää ja kuinka tiloista saisi monikäyttöisemmät. Pinto tuotti sekä pohjaratkaisuista että toiminnallisuuksista muutaman vaihtoehtoisen ylätason konseptin, joita Palloliiton väki kommentoi ja kehitti eteenpäin yhteisissä workshopeissa. Toimivin vaihtoehto valittiin jatkoon. Toiminnallisuudet mietittiin näissä workshopeissa aivan alusta saakka: keitä tiloissa käy, millaisia tiimejä siellä toimii, millaiset päivärytmit käyttäjillä ja tiimeillä on.

Tilojen suunnittelun lähtökohtana oli sporttinen, energinen ja värikäs toimitila, josta löytyisi runsaasti joustavuutta. Tiedettiin, että työpisteiden määrä ei tulisi riittämään, joten kiinteistä, nimetyistä pisteistä luovuttiin suurimman osan kohdalla suosiolla. Listalla oli myös uudenlaiset lepotilat, joihin voisi vetäytyä keskellä päivää rauhoittumaan. Sporttaileva henkilöstö toivoi suihkuja, jotka ovat tarpeen Stadionin aamufutistreenien tai pyöräillyn työmatkan jälkeen.

”Halusimme Palloliiton näköistä monitilatoimistoratkaisua, johon tulisi erilaisia vyöhykkeitä tukemaan työnteon monenlaisia muotoja. Tarvitsimme lisää ryhmätyöskentelytiloja, puhelutiloja, sekä pienryhmien neuvottelutiloja, jotka aiemmin puuttuivat lähes kokonaan”, kuvailee projektia Timo Huttunen, Suomen Palloliiton seurapalvelujohtaja ja apulaispääsihteeri sekä tilat omistavan Jalkapallo-Säätiön asiamies.

Fanit pääsevät aistimaan tunnelmaa vierailemalla uudessa fanishopissa


”Vanha aulatila koettiin turhan isona, eikä se ollut mielestämme parhaassa käytössä. Aulaan haettiin tarinankerrontaa luomalla sinne showroom ja tuomalla sinne sisältöjä, joiden kautta vierailijat, fanit ja omakin väki voi tutustua Palloliiton monipuoliseen toimintaan. Aulassa toimii nyt fanituotteiden shoppi ja sieltä voi käydä noutamassa verkkokaupasta tilatut tuotteet. Mitä paremmin Suomi menestyy jalkapallossa tai futsalissa, sitä vilkkaampaa menoa fanishopissa on – tai tulee olemaan koronarajoitusten jälkeen”, pohtii Timo.

Tiloissa on ns. edustuspuoli: aulan lähettyviltä löytyy remontin jälkeen kaksi isoa neuvottelutilaa, jotka taipuvat sekä tilojen että tekniikan osalta uudella tavalla myös koulutuskäyttöön ja mediatilaisuuksiin. Etäneuvottelut ovat mahdollisia isommallekin porukalle.

Tilat tuntuvat tilavammilta kuin aiemmin, vaikka käyttäjiä tuli lisää


Uudistettuihin tiloihin päästiin muuttamaan kesällä 2020. Etätyösuositusten vuoksi varsinainen ison porukan käyttöönottotesti odottelee vielä, mutta nyt jo on havaittu, että muutokset ovat onnistuneita. Henkilöstö osallistui tilojen nimeämiseen: chillausloungesta tuli ”Vaihtopenkki”, kahviosta ”Huoltamo” ja toimistoaluetta kutsutaan ”Keskikentäksi”. Osa tiloista sai nimiä, jotka juontavat juurensa henkilöstön sisäisestä läpästä, esimerkkinä neukkari nimeltään ”Sauna” – paikka, jossa tehdään tärkeitä päätöksiä.

Timon mukaan henkilöstö osallistui suunnitteluun hyvin innokkaasti. Erityismaininnan hän haluaisi antaa Palloliiton henkilöstöhallinnolle (HR), joka varmisti jokaisessa välissä, että oma väki sai osallistua eri vaiheisiin. Myös IT -päällikön aktiivisuus remontin kaikissa vaiheissa oli kiitettävällä tasolla. ”Pinton suunnittelijat kuuntelivat herkällä korvalla ja toivat pöytään sellaisia ratkaisuja, joita palloliittolaiset eivät itse olisi osanneet toivoakaan. Osa pintolaisista ehdotuksista oli melko rohkeitakin. Emme olisi koskaan päässeet tällaiseen lopputulokseen omin voimin”, Timo iloitsee.

Visuaalisen puolen herkullisia yksityiskohtia on mm. Stadionin jalkapallokentän mukaan skaalattu futiskenttä, joka löytyy lattiasta aulan ja neukkareiden luota. Myös futsal on huomioitu showroomin visuaalisissa sisällöissä.

Puolessa vuodessa alusta loppuun muuttovalmiit tilat


Toteutuspuolella urakoimassa ja projektia johtamassa oli Pinto Pro. ”Löysimme Pinto Designin ja Pinto Pron kanssa nopeasti yhteisen sävelen ja tavan toimia. Budjetista ja aikatauluista pidettiin kiinni. Pienet lisäinvestoinnit lähtivät Palloliiton omista tarpeista. Työmaapalaverien yhteistyö oli erittäin luontevaa, suoraa ja rehellistä - eteenpäin vievää yhteistyötä. Muutokset käytiin hyvissä ajoin läpi ja Palloliiton toiveita kuultiin näissäkin. Henkilöstömme pystyi työskentelemään koko remontin ajan toimistolla, sillä työ vyörytettiin eteenpäin vaiheittain joulusta kevääseen.”, Timo kertoo etenemisestä.

”Hyvä luottamussuhde rakentui heti alusta saakka ja näki, että sekä pintolaiset että Pinto Pro pistivät itsensä likoon. Olemme tosi tyytyväisiä heidän työpanokseensa ja toimintatapaansa”, Timo jatkaa.

Kysy meiltä lisää:

Jukka Tuhkanen
Pinto Design
jukka.tuhkanen@pintodesign.fi

Saki Pimiä
Pinto Pro
saki.pimia@pintopro.fi

Timo Huttunen
Suomen Palloliitto
timo.huttunen@palloliitto.fi

Kuvat:
Vesa Laitinen
Vesa Laitinen Instagramissa
Vesan nettisivut

Klikkaa ylhäällä olevaa kuvaa, niin pääset kuvagalleriaan. Siellä on paljon lisää kuvia!